Tochtstrips zijn een eenvoudige en kosteneffectieve manier om energie en geld te besparen in elk type gebouw. Ze zijn ontworpen om ongewenste kieren en gaten te blokkeren die koude lucht binnenlaten en warme lucht buiten. Door warme lucht binnen te houden, gebruik je minder energie om je huis te verwarmen. Dit betekent niet alleen een besparing op je energierekening, maar maakt je huis ook comfortabeler en warmer.

 

Waarom tochtstrips zo effectief zijn

Tocht is ongecontroleerd: het laat te veel koude lucht binnen en verspilt te veel warmte. Dit is anders dan gecontroleerde ventilatie, die helpt bij het verminderen van condensatie en vocht door verse lucht binnen te laten wanneer dat nodig is. Door je huis te voorzien van tochtstrips, blokkeer je deze ongewenste gaten en bespaar je op verwarmingskosten.

 

Tochtstrips voor ramen en deuren

Voor ramen die open kunnen, kun je tochtstrips kopen om rond het raamkozijn te plakken. Dit vult de ruimte tussen het raam en het kozijn. Er zijn verschillende soorten tochtstrips beschikbaar, zoals zelfklevende schuimstrips en duurzamere metalen of plastic strips met borstels of wissers. Het is belangrijk om de juiste maat strip te kiezen voor je raam om effectief te zijn.

 

Bij het tochtvrij maken van deuren zijn er vier belangrijke gebieden om te overwegen: het sleutelgat, de brievenbus, de ruimte aan de onderkant en de ruimtes rond de randen. Voor elk van deze gebieden zijn er specifieke oplossingen beschikbaar, zoals borstels, flappen en speciale strips.

 

Professioneel versus doe-het-zelf

Hoewel het mogelijk is om zelf tochtstrips aan te brengen, kan professioneel aangebrachte tochtwering effectiever zijn. Een professional weet precies welke materialen te gebruiken en waar ze te plaatsen. Vooral in oudere huizen met enkel glas kan het moeilijker zijn om zelf tochtstrips aan te brengen.

 

Ventilatie overwegingen

Terwijl je je huis tochtvrij maakt, is het belangrijk om te zorgen voor voldoende ventilatie. Zorg ervoor dat je geen bedoelde ventilatiepunten, zoals ventilatoren of luchtroosters, blokkeert. Deze zijn essentieel om je huis fris, droog en gezond te houden.

 

De warmte binnenhouden

Tochtstrips zijn een eenvoudige manier om je huis energiezuiniger te maken. Door ongewenste koude lucht buiten te houden, kun je je huis comfortabeler maken en geld besparen op je energierekening. Of je nu kiest voor een doe-het-zelf aanpak of een professional inschakelt, het is een investering die zichzelf snel terugverdient.