Al meer dan twee eeuwen belonen de directeuren, bazen en chefs van bedrijven hun personeel aan het eind van het jaar. Door kerstpakketjes uit te delen. De inhoud ziet er wel een beetje anders uit nu dan in de 19e eeuw. De oudste pakketten lieten brood en chocolademelk zien, amandelspijs en andere hartigheden. Als de inwonende arbeiders verlof kregen, soms van de baas, dan weer van een herenboer, vertrokken ze voor een paar dagen naar familie. Daar konden ze het lekkers van hun kerstpakket met hun naasten delen. Na de industriële revolutie kregen ook arbeiders rond Kerst ter waardering kerstpakketten uitgedeeld. En ook anno 2022 is het elke december weer raden wat er in de feestelijk verpakte dozen zit.

Wat zou er in kerstpakketten moeten zitten?

Tegenwoordig wordt vaak intern geregeld via verantwoordelijk is voor de kerstpresentjes. Een schone maar ook wel wat moeilijke taak. Hoe kan je de voorkeuren van zoveel collega’s terugbrengen tot een pakket met een tiental artikelen? Producten die naar ieders gading dan ook nog moeten zijn. Met twee zaken in zo’n doos kan het bijna nooit mis gaan. Iedereen houdt van smakelijke hapjes en lekkere drankjes. Maar waar de één een blauwschimmelkaas best kan velen, gruwt een ander ervan. Een miniflesje Madeira is toch wat specifieker dan een flesje gewone bubbels. De oplossing voor hapjes en drankjes is dan ook: houd het simpel, probeer naar ieders smaak iets lekkers te vinden. Vaak komt dat neer op een oer-Hollandse borrelplank met droge worst en Goudse kaas. Dat verdwijnt ook echt sneller in de monden dan de inhoud van dat leuke pesto glaasje of die champignons in een voorgevormd paddenstoelen potje. Die twee kunnen het zomaar een jaar op de keukenplank uit moeten zingen.

Thema’s zijn in bij kerstpakketten

Bedrijven hebben tegenwoordig een ruime keuze. Er is een breed scala aan kerstpakketten beschikbaar. Zo heb je het zogeheten borrelpakket. Andere pakketten richten zich op een landenthema. Zo kan Portugal als themaland uitlopen in een doos met Portugese olijfolie, een keramieken schaaltje, een kurkentrekker, een halfje Portwijn en een blikje sardientjes. Andere thema’s zijn gericht op activiteiten. Zo is ‘Koken + Tafelen’ voor een grote doelgroep interessant. Dan open je de doos en vind je bijvoorbeeld een leuk kookboekje, een stel pollepels en ingrediënten om lekkere sauzen te maken. Er zijn veel themapakketten, dus je bent wel even bezig om de juiste voor je bedrijf uit te zoeken. 

Maatwerk

Als je een royale hoeveelheid kerstpakketten nodig hebt, kun je ook je eigen thema bepalen. Eigenlijk kun je dan tot in de details bepalen hoe je pakket eruit komt te zien en wat er allemaal in wordt gestopt. Meestal moet je dan minimaal duizend pakketten afnemen bij een kerstpakketten maker. Dan kun je bij hen aan tafel schuiven om je wensen tot in de finesse door te nemen. Want je kerstpakket hoeft natuurlijk niet altijd van karton te zijn. Wat te denken van een glazen kistje, een nostalgisch bedrukt blik of een antiek auto als schaalmodel, bepakt en bezakt met kerstcadeautjes. En dan grijp je natuurlijk ook de kans om je eigen logo en huisstijl aan het kerstpakket toe te voegen.

Presenteren maar!

Stapel niet je kerstdozen in de kantoor gang. Dat voelt een beetje als: bij het verlaten van dit gebouw meenemen. Maak er een feestje van. Deel je kerstpakketten uit tijdens een leuke kerstborrel.