Heb jij weleens gehoord van het begrip nearshoring? Steeds meer bedrijven maken gebruik van dit fenomeen. Maar er is nog een grote groep organisaties die niet weten wat dit precies inhoudt en daardoor nog niet dit toepassen op hun eigen bedrijf. Wil jij hier graag meer over weten? In deze blog ontdek je alles wat je moet weten hierover. Zo kom je er tevens achter of dit wel of niet interessant voor je is.
Wat is nearshoring?
Ten eerste is het handig dat je krijgt uitgelegd wat nearshoring betekent. Deze term verwijst naar het uitbesteden van werk naar een nabijgelegen land. Letterlijk vertaald betekent deze term iets nabij een kust brengen. Ter illustratie is een voorbeeld wel zo handig. Wanneer een bedrijf in Nederland zijn werk wil uitbesteden naar een andere plek, hebben ze de keuze uit meerdere landen. Wanneer ze ervoor kiezen om het werk te verplaatsen naar Griekenland, heet dit offshoring. Kiest het bedrijf echter voor België of Duitsland? Dan valt dit onder nearshore. Dit is gelukkig redelijk makkelijk om uit te leggen.
Waarom mensen voor nearshoring kiezen
Nu je precies weet wat deze term inhoudt, is het ook goed om te weten waarom mensen ervoor kiezen om voor nearshoring te kiezen. Er moeten immers verklaarbare redenen achter zitten waardoor het werk dat ze uitbesteden niet in Nederland willen houden. Hieronder vind je de grootste redenen dat bedrijven hiervoor kiezen.
Lagere kosten
Ten eerste kiezen mensen voor nearshoring doordat de kosten vele malen lager zijn vergeleken met Nederland. Nederland staat er namelijk om bekend hoge salarissen te bieden aan werknemers. Daarnaast moeten werkgevers allerlei extra kosten aan de overheid betalen. Dit zorgt ervoor dat de kosten om een werknemer in dienst te nemen in Nederland aan de hoge kant zijn. In België of Duitsland zijn deze kosten veel minder. Daardoor is het niet meer dan logisch dat mensen overwegen om werk naar deze landen te verplaatsen.
Minder communicatiebarrières
Een andere reden waarom mensen kiezen voor nearshoring heeft te maken met de communicatiebarrières die er zijn. Beter gezegd wordt er dan gedoeld op het feit dat deze barrières haast niet bestaan. Zo praat een groot deel van België Vlaams, waardoor Nederlanders en Belgen goed met elkaar kunnen communiceren. Tevens spreken vele Nederlanders Duits, waardoor ook met onze oosterburen goed te communiceren valt. Vergeleken met offshoring ontstaan er dan veel minder miscommunicaties. Zo blijft het bedrijfsproces veel soepeler dan je aanvankelijk zou verwachten.
Nearshoring kan ook worden uitbesteed
Tot slot is het ook handig dat het kan worden uitbesteed. Voor veel bedrijven kan het aanvankelijk intimiderend zijn om dit bedrijfsproces op te zetten. Je moet immers een land uitzoeken en daarna ook nog eens de juiste contacten hebben. Daarom zijn er veel bedrijven waar je dit aan uit kunt uitbesteden. Organisaties als SHORE teams helpen organisaties om de lasten te vermijden en van de baten te profiteren. Mede daarom is deze kennis ook welkom wanneer je overweegt of nearshoring slim is om te doen voor jouw bedrijf.